Over

Lion Tokkie is 74 jaar oud en een bevlogen holocaust onderzoeker en kenner van de Joodse werkkampen in Nederland. Na 12 jaar wetenschappelijk onderzoek zijn meer dan 60 kampen bekend uit de periode 1941-1942 en de gemengd gehuwde kampen in 1944. Een onbekende geschiedenis die het fundament is van de succesvolle deportaties in Nederland. Zesenderitg duizend vijfhonderd (36500) mannen, vrouwen en kinderen hebben via de jodenkampen de weg gevonden voor hun vernietiging.

Middels de voorstelling “De wortel van Gras” wil hij u laten zien en ervaren wat de Jodenvervolging is in Nederland en de deportaties naar Selezie, nu Polen. Auschwitz met haar systeem van meerdere kampen rond de stad Auschwitz. Later werd Auschwitz en haar neben-lagers een vrijplaats voor onbeschrijvelijk lijden en moorden zoals de wereld tot op de dag van vandaag niet meer heeft ervaren. Tevens laat hij zien hoe de liquidatie van dit kampensysteem door middel van de dodenmarsen werd uitgevoerd en de gevolgen van de Kleine Shoah.

Lion Tokkie is geboren in Amsterdam in 1948. De enige zoon in een typisch naoorlogs gezin waarvan de vader David een jood, kleermaker, theatermaker, balletdanser de oorlog en zeker de jodenvervolging aan den lijve had ondervonden. Hij, David Tokkie (1910-2005 ) was getrouwd met een vrouw die fout was . Dit laatste is pas in 2010 bekend geworden. De beide ouders waren zwaar getraumatiseerd, wat in de jaren vijftig en daarop volgend overgedragen is op de zoon. Lion heeft het trauma zijn hele leven met zich mee gedragen. Hij zocht naar zijn identiteit en uiteindelijk gevonden. Zijn vader verbood hem Jood te zijn en van uit zijn optiek begrijpelijk. Zijn ouderlijk gezin was vermoord en evenals de rest van zijn familie. Lion is nu een ervaren Holocaust onderzoeker die na zijn werkzaam leven de geschiedenis van zijn familie wil doorgronden nadat hij 45 jaar in de automatisering had gewerkt. Zijn specialistatie is de Nederlandse Jodenvervolging en in het bijzonder de joodse werkkampen en de kampen in het toenmalig Selezie nu Polen. Met de nadruk om Auschwitz Birkenau, Stamlager, Monowitz en het nebenlager Blechhammer. Het liquidatie proces van het Auschwitz lagersysteem en de daaruit volgende dodenmarsen is tevens een aandachtsgebied.

Lion is een gepassioneerd spreker waarbij hij jaarlijks tientallen gastlezen/presentaties geeft op lagere, middelbare scholen en voor volwassenen. Hij doet dit zowel voor de organisatie Na de Oolog als het Steunpunt gastsprekers van Westerbork. U kunt hem ook direct boeken.

en_USEnglish